Hoppa över
DB SCHENKER-logga


DB Schenker och Einride inleder samarbete med självkörande lastbil i Sverige

DB Schenker och Einride har skrivit ett avtal avseende framtidens transportsystem. Under hösten 2018 påbörjades installationen av Einrides pod. Ett självkörande, batteridrivet fordon – hos DB Schenker i Jönköping. Där testas fordonet på en sträcka mellan två av DB Schenkers anläggningar, varav en del av sträckan är på allmän väg.

– Elektriska och autonoma lastbilar är två viktiga teknologier som kommer att revolutionera den globala transport- och logistikmarknaden. Vi är glada att vi får möjlighet att testa en kombination av dessa två framtida teknologier i samarbete med Einride på ett så tidigt stadium. Detta partnerskap är en del av vår övergripande strategi att driva innovativa lösningar för att även i framtiden kunna leverera bästa kvalitet och service till våra kunder, säger Ewald Kaiser, styrelseledamot i DB Schenker.

– Samarbetet ger oss möjlighet att skapa ett hållbart transportsystem och att utveckla såväl DB Schenker som Einride för framtiden. Den snabba utvecklingen inom batteriteknik och AI möjliggör kraftigt minskade utsläpp, ökad kostnadseffektivitet och ökad trafiksäkerhet – en framtid som vi gärna är en del av, säger Mats Grundius.

– Vägtransporter står för en stor del av utsläppen av koldioxid och farliga partiklar. Vi är väldigt glada över samarbetet med DB Schenker som visar ledarskap och vilja att driva på omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Robert Falck, vd för Einride.

Om poden

Einrides pod är självkörande men övervakas av en operatör som vid behov kan fjärrstyra fordonet. En operatör kan kontrollera flera fordon samtidigt. Lastkapaciteten är cirka 20 ton och räckvidden cirka 20 mil på en laddning.

Om Einride

Einride är ett svenskt techbolag, grundat år 2016 av Robert Falck och Filip Lilja. Einride utvecklar teknik och tjänster för automatiserade och hållbara transporter. Sedan starten har Einride rönt internationell uppmärksamhet för den så kallade poden – världens första lastbil utvecklad för elektrisk framdrivning och självkörning. Förutom poden utvecklar Einride ett fjärrstyrningssystem, laddstationer och infrastruktur som gör systemet till det mest banbrytande i sitt slag.